Dagkräm

Att hitta rätt dagkräm är inte alltid det lättaste, då det finns en hel uppsjö av märken och produkter att välja på. Alla av dem som vill lyfta fram just sina specifika egenskaper för en bra hudvård. Oavsett om du så letar efter en antirynkkräm eller en fuktgivande hudkräm ska du först och främst låta din egen hudtyp avgöra vilken dagkräm som passar dig bäst. Man kan ha antingen torr och känslig, fet och acnebenägen, normal eller blandhy. Det vanligaste är dock att man har den sistnämnda hudtypen, det vill säga en blandning mellan torr, fet och normal hud. Om du har torr hy löper den större risk att åldras snabbare än vad en fet hy gör. Detta beror på att en torr hy är sämre skyddad mot yttre påfrestningar och därför snabbare får linjer och rynkor. Här är det alltså viktigt att välja en dagkräm som samtidigt fungerar som en rejäl fuktåtergivare och som ger din torra och fnasiga hy en rejäl boost. Det är viktigt att återfukta huden ofta med en kräm anpassad för just torr hy. Rengör huden med en rengöringsmjölk och undvik kontakt med vatten. Avsluta med ett ansiktsvatten som inte innehåller någon alkohol. Exempel på några riktigt bra dagkrämer för torr hy som saluförs av kosmetikaföretaget BeautyPlanet är Lancôme Hydra Zen Neurocalm, som gör huden mjuk samtidigt som den tillför vitaminer och näring, samt en kräm från Biotherm som även den innehåller vitaminer och mineraler samt skyddar mot föroreningar.

Om du däremot har begåvats med en fetare hud, känns det kanske mer aktuellt att trolla bort de oljiga partierna från ansiktet, och här är också en rätt balanserad dagkräm direkt avgörande. Till exempel rekommenderas Decléor Aroma Pureté Matt Finish Skin Fluid, även den från Beauty Planet. Det här är en ansiktskräm som mattar huden samtidigt som den motverkar uppkomsten av pormaskar och finnar, vilket är ett ofta förekommande problem vid fet hy.

Enligt en stor undersökning gjord av kosmetikakedjan KICKS, där 8000 kvinnor och män tillfrågades om sina skönhetsvanor, framkom det bland annat att kvinnor är mer benägna att betala extra för hudkrämer som sägs motverka åldrandet trots det faktum att de inte fullt tror på deras undergörande effekt. Ett faktum nog så intressant då det påvisar vilken genomslagskraft reklam faktiskt har. Och nog finns det antirynkprodukter att välja mellan på marknaden. En antirynkkräm i form av dagkräm som gjorde stor succé och som fullständigt orsakade att hyllagret rensades var förstås Boots No 7. En bidragande orsak till denna fullträff var att kliniska tester påstods bevisa de positiva effekter den hade på huden. Nu finns hudkrämen för övrigt i en ännu mer intensivbehandlande version. En bra antirynkkräm ska framförallt vara återfuktande och innehålla antioxidanter. Antioxidanterna hjälper till att minimera linjer och dessutom så skyddar och lugnar de huden. Det kan även vara bra med en kräm som renar huden och som inte är för fet. En för fet kräm kan göra att hyn inte ser det minsta fräsch ut, utan bara flottig, vilket man naturligtvis vill undvika då hela poängen med dagkräm är att hitta en som balanserar ens egen hud på bästa tänkbara sätt.