Mascara

Mascara är en typ av smink som med fördel används för att måla ögonfransar, och få dem att verka längre och tjockare. Förr i tiden kallades mascara för ”ögonfranstusch” innan den nya beteckningen ”mascara” dök upp i svenskan första gången 1949. Mascaran är också till för att ge ögonfransarna volym och kan till och med få ögonen att se större ut. Det finns idag mascaror på markanden som är vattenfasta, och kan inte avlägsnas enbart med vatten. Den moderna mascaran skapades 1913 av kemisten T.L Williams åt hans syster Mabel. Mascaran bestod av kolpulver blandat med vaselin och William började sälja den via postorder. Företaget Maybelline, en kombination av systerns namn och vaselin, blev så småningom ett stort kosmetikföretag. Maybelline är nu en utav många kända kosmetikföretag.

Mascaran finns i olika färger t.ex. mörkblå, mörkbrun, mörkgrön och brun, men den vanligaste färgen är ändå svart, som också finns i olika svarta färger. I vissa butiker säljer de även lila, rosa, ljusblå eller orangea mascaror. Sedan finns det mascaror med bara färgade ”fransar” tex en mascara med rosa ”fransar” och svartbrun färg. Det har även kommit färgen ”Guld”.

Så här sminkar du dig med mascara:
Det viktigast med en bra borste när man sminkar sig med mascara. Om man har långa ögonfransar funkar det bra med en liten större borste, men om man har korta ögonfransar så funkar det bättre med en lite mindre borste. Var mycket noga med att få mascaran ända in i inre kanten av ögonfransarna, så att färgen inte bara fastnar på ändan av fransarna. Om du har väldigt ljusa ögonfransar så kan du måla lite ovanpå fransarna också.

Frågor och svar:

F: När jag använder mascara så blir det nästan alltid klumpigt. Hur undviker jag klumparna i mascaran?

S: Det viktigaste är att se till att din mascara inte är äldre än 3 månader. Mascaran blir torrare ju äldre den är, och blir lättare ’klumpig’. Du ska undvika att ’pumpa’ borsten, för då kommer det ner en massa luft i mascaran som gör att den torkar ut snabbare. Ett bra tips är att köpa en fransborste. En fransborste kostar inte så mycket och finns i vanliga sminkbutiker. Fransborsten använder du efter att du lagt på ett lager mascara och den tar bort eventuella klumpar och överflöd.