Nattkräm

En nattkräm fungerar som ett komplement till dagkrämen och dess funktion är att återfukta och ge din hud näring under natten. Precis som med dagkrämen är det viktigt att välja en kräm för natten som är anpassad efter din egen hudtyp, men det finns även krämer som är anpassade för alla hudtyper under natten. Speciellt för de med torr hud kan det vara extra viktigt att använda en bra nattkräm. Applicera krämen som ett tunt lager som kompletterar hudens egen återbildning av fett och fukt under natten. Många passar även på att använda en hudkräm avsedd för att reducera rynkor som nattkräm. Bra att tänka på är att huden faktiskt även behöver vila från alla krämer ibland. Då huden under natten bildar eget fett och fukt kan en kräm vara nog så onödig och rentav störande ibland. Sparsamhet är med andra ord nyckelordet här. En bra nattkräm är tänkt att hålla sig åtminstone ett par år. Det är viktigt att förvara krämen svalt så att inte fettet härsknar. Om lukten förändras är det ett säkert tecken på att krämen blivit dålig. Tvätta alltid händerna innan du stoppar ned dem i burken, eventuellt kan du använda en spatel för att undvika att bakterierna börjar frodas i burken. Tänk på att all kosmetiska, hudkrämer inberäknat, är en färskvara och därför bör behandlas som detta.

Man kan förstås även använda en nattkräm under dagen, om man tänker på att enbart applicera ett tunt lager eftersom den är lite fetare än en dagkräm. Skillnaderna mellan de två krämerna är annars inte så särskilt stora. En nattkräm är oftast avsedd för att vara mer närande under hudens återhämtningsperiod på natten och de oljor som krämen innehåller ska förhindra att fukt avges. De billiga krämer som du kan hitta i handeln är vanligen enkla blandningar av paraffin och vaselin medan de dyrare även kan innehålla fuktgivande oljor såsom avokadoolja, gurkörtsolja, jojobaolja, kakaosmör, nyponfröolja eller vetegroddolja, för att nämna några exempel. Det fett som används i de något dyrare produkterna kan vara ullfett och lanolin, vilket är populärt då dessa är fuktupptagande och liknar hudens eget fett. Glöm inte heller bort att även händerna behöver återfuktas på nätterna, och det finns många handkrämer som ska appliceras innan du går och lägger dig, för att hålla dina händer mjuka och lena.

Kosmetikaföretaget Yves Rocher har många nattkrämer i sitt sortiment som ska se till att trötthetstecken och markerade drag på morgonen bara är ett minne blott. Deras kräm Inositol Végétal påstår sig till exempel verka för att din hy ser mer utvilad ut när du vaknar och att den får tillbaks sin lyster genom att den förstärker nattens förnyande och återaktiverande verkan. En trevlig detalj med många av Yves Rochers kosmetikaprodukter är att om du köper en refill när exempelvis din ansiktskräm tagit slut så planterar Yves Rocher ett träd för din räkning. Detta i ett samarbete som företaget har med FN: s Miljöprogram UNEP, vilket gör att du bidra något till att rädda planeten medan du konsumerar.