Primer

Primer används i ansiktet för att jämna ut huden, förminska rodnader, den gör så att porerna syns mindre och ger samtidigt en vacker lyster på huden. Du får inte bara en vackrare hud med primer, den ser dessutom till att din foundationkräm fäster bättre och håller längre och att all makeup som du sen applicerar håller kvar sin fräschör hela dagen faktiskt. Primerkrämen passar alla hudtyper eftersom de både gör fet hud mattare och lugnar torr och känslig hud. Ofta innehåller den silikon för att det ska vara lätta att applicera. Vanliga ingredienser är ljusreflekterande pigment som minimerar porer och fina linjer i ansiktet. Använd produkten efter du lagt på din dagkräm men före underlagskrämen (din foundation). Du behöver varken penslar eller svampar för att applicera, det bästa är att använda fingertopparna. Massera in krämen med lätta cirkulerande rörelser, ju längre du arbetar in den, desto bättre resultat kommer du att få. Ett tips är att applicera primerkrämen innan dagkrämen hunnit torka in ordentligt. Om du är så lyckligt lottad att du har en helt slät hy kan du bara koncentrera dig på de ställen där underlagskrämen har en tendens att försvinna, till exempel den fetare T-zonen i ansiktet.

Ett annat ord för primer är mirakelkräm och det kan förstås te sig en aning överdrivet att överhuvudtaget ge någon kosmetisk produkt en sådan beteckning, men en bra primer är verkligen något utav ett mirakel när man ser resultatet. Vem vill inte ha en skinande lyster på huden i ansiktet utan att se oljig ut, utan tvärtom att den lägger sig som ett mattande lock på huden? Och hur kan man motstå en produkt som förminskar porer och ger en utjämnande effekt samtidigt som makeupen håller sig hela dagen?

Beauty Planet har i sitt sortiment många populära primerkrämer, bland annat Too Faced Primed & Poreless Face Primer, Clarins Instant Smooth Perfecting Touch och DIOR DiorSkin Crystal Nude Natural Matte, för att nämna några. Too Faced Primed & Poreless appliceras under ditt puder eller solpuder. Den innehåller Vitamin A och C och mullbärsextrakt och Beauty Planet liknar den faktiskt med väggspackel för huden, på samma sätt som man aldrig skulle måla en vägg utan att ha spacklat den först! Christian Dior DiorSkin Crystal Nude Natural Matte säger sig fungera som ett optiskt filter för huden, vilket ger en matt touche och vars transparanta egenskap gör så att hudytan ser ut att ha jämnas ut efter applicering.

Den stora behållningen med en bra primerkräm är att den får makeupen att stanna kvar så pass länge, även om man till exempel spenderat dagen framför datorn, vilket annars brukar medföra att man får bättra på sminket några gånger under dagens lopp. En primer som specialiserats för läpparna får läppstiftet att stanna kvar och ett som appliceras runt ögonen kan äntligen sätta stopp för den irriterande benägenheten som ögonskuggan har då den gärna klumpar ihop sig i de fina rynkorna man har kring ögonvrårna.

Primer är den nya generationens underlagskräm, nej, för att vara mer exakt; den är mycket mer än en vanlig foundation. Den är helt enkelt första steget till perfektion, i varje fall illusionen av en fulländad yta så länge som den nu sitter på.