Sminkets historia

Användningen av smink har inte bara växlat mellan könen utan även mellan klasser, länder, sminksorter och färger. De första människor som sminkade sig var antagligen män, då det oftast var män som jagade och bekrigade främmande grupper. Kroppsmålning har under hela människans livstid varit en del av männens liv. Vid krigföring har soldater alltid målat sig. Ibland kan det vara för att inte synas, dvs kamouflage och vid andra tillfällen har man målat sig själva för att injaga skräck i motståndaren.

I det sumeriska riket, kring 5000 f. Kr. och de följande babyloniska och assyriska (600 f. Kr.) rikena så sminkade sig både män och kvinnor kraftigt.

Förskönat både män och kvinnor i tusentals år

Smink har använts i tusentals år för att just försköna både män och kvinnor. Smink började tillverkas i allt större skala i det fortida Assyrien och även forntida Egypten, och preparaten var förvånansvärt lika dagens produkter. De egyptiska damerna målade ringar runt ögonen med kol och hade turkos ögonskugga gjord av grön koppar och bly. Läppar och kinder färgades med rouge av pulvriserad lera. Handflatorna och fotsulorna färgades rosa med hjälp av henna, likaså tå och fingernaglar. Högättade män och kvinnor gned in sina kroppar med kryddiga och väldoftande oljor.

På denna tid rakade män sina huvuden och bar istället konstnärligt klippta och ornamenterade peruker. Vid utgrävningar av gamla egyptiska gravar har man funnit diverse spår av deras kultur. Såsom fint arbetade krukor för kosmetika, en del med spår av salvor kvar. Små skedar, paletter, skålar och mortelstötar som har använts för att mäta, blanda och mala sminket. Man har dessutom hittat ornamenterade behållare (vackert utsmyckade askar) för kolstift och ögonskuggor, parfymburkar med juveler samt metallspeglar och hårredskap såsom kammar och locktänger.

Smink under antikens Rom

I antikens Rom användes ofta starka blekmedel och hårfärger så rigoröst att följden ofta blev skallighet. Det var även populärt att använda ett blyvitt puder som applicerades i ett tjockt lager i ansiktet, på halsen, axlar, armar och barmen.

Läs även: Handla smink online.