Solpuder

Hemligheten bakom den fräschör som ett väl pålagt solpuder i ansiktet ger är att applicera pudret på samma ställen där solens strålar annars skulle ha träffat ansiktet. Med ett solpuder ser du både snygg ut och får en solkysst look, utan att behöva blanda in brun utan sol- produkter eller täckande underlagskrämer. Solpuder används ensamt eller i kombination med andra puder och kan appliceras på ansikte, skuldror och nyckelben. Denna produkt är i och för sig ingen nyhet, då den under 80-talet gick under namnet bronzer, men har sedan dess fått en kanske oväntad renässans hos många medan den hos vissa aldrig riktigt blev förvisad från sminkväskan. Solpuder finns i fast form, sprayform, som löspuder eller mineralpuder. Välj mellan puder som ger en fräsch naturlig glans, eller en vacker matt look. De guld- och bronstoner som finns är inte bara smickrande, utan även lättanvända nyanser som passar de flesta. Att välja rätt färg på pudret är dock direkt avgörande för slutresultatet. Du ska inte lockas att ta en mörk nyans för att se brunare ut, det kan göra att du bara ser smutsig och onaturlig ut i slutänden. Pröva dig istället fram och testa produkten på handens ovansida och på handleden i dagsljus, då ser du hur färgtypen matchar din naturliga färgskala.

Det krävs även rätt teknik för att få ett bra resultat och första regeln är att inte lägga solpuder över hela ansiktet. Den ska inte användas som ett vanligt puder med syfte att matta huden, och om du applicerar pudret över hela ansiktet kommer det att se bränt och ojämnt ut, och det kanske inte precis är den effekt du eftersträvar när du ska på fest? Du ska alltid låta solpudret verka som en sista touche när du lagt all annan makeup. Grunda med en fuktgivande ansiktskräm och de som har problem med blank hy kan med fördel lägga på ett tunt lager transparant puder innan för att undvika att produkten hamnar ojämnt. Var sparsam med pudermängden på borsten (som bör vara av mellanstor storlek för bästa resultat) och knacka av överflödigt puder innan du applicerar. Lägg pudret med försiktiga rörelser längs kindbenets ytterkant och hårfästet och avsluta med näsa, panna och haka. För att jämna ut eventuella skarvar och synliga övergångar ska du åter upprepa samma appliceringsmönster. Låt sedan borsten svepa ett varv på nyckelbenen, axlarna eller dekolletaget för att säkerställa att den är tom på puder innan du gör sista utjämningen.

Även då sommaren är den rätta årstiden att använda solpuder kan du använda det långt in på hösten om du bara applicerar det på rätt sätt. Under mer solfattiga månader är det mer lämpligt att lägga pudret lite lätt på kindbenen eller använda det som ögonskugga istället. När det gäller den här produkten får man helt enkelt tänka ”less is more”, och använda pudret med viss försiktighet. Men om man tar fasta på detta råd och bara applicerar sparsamt så kan man få många uppskattande blickar och rentav känna sig lite som en filmstjärna.